Nienasycone kwasy tłuszczowe – dlaczego są potrzebne?

Tłuszcze uznane są ogólnie za szkodliwe i najczęstszym stwierdzeniem, które ich dotyczy, jest zalecenie ich unikania. Nie do końca jednak pokrywa się to z prawdą. Jest pewna grupa tłuszczy, która jest niezbędna dla zachowania zdrowia organizmu. Tymi tłuszczami są niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Sprawdź, dlaczego są tak istotne i skąd je wziąć!

Właściwości tłuszczy nienasyconych

Niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli NNKT to grupa tłuszczy, których organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować sam. Dodatkowo są one mu niezbędnie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania, a zbyt mała podaż NNKT może prowadzić do wielu dolegliwości i chorób. 

Za co odpowiedzialne są tłuszcze nienasycone?

  • wsparcie układu krążenia i regulacja poziomu cholesterolu;
  • działanie hipotensyjne;
  • poprawa wchłaniania wapnia w układzie pokarmowym;
  • wsparcie odporności;
  • zmniejszenie reakcji zapalnych;
  • zapewnienie prawidłowego nawilżenia skóry i zapobieganie zmianom skórnym;
  • wsparcie gojenia ran.

To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości, jakimi charakteryzują się tłuszcze nienasycone. Wspierają one również wzrost niemowląt i dzieci, a także wpływają korzystnie na rozwój mózgu i układu nerwowego płodu. 

Dlatego kwasy NNKT powinny stanowić element zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Gdzie można je znaleźć?

Tłuszcze nienasycone – gdzie je znaleźć?

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się w wielu produktach spożywczych. Najbardziej polecaną grupą są zdecydowanie tłuste ryby morskie, które zawierają bogactwo kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, a dodatkowo zawierają spore ilości witaminy D, fosforu i wapnia. Dlatego do codziennej diety warto włączyć takie ryby, jak makrela, dorsz, łosoś czy śledź

Osoby, które nie spożywają ryb, również mogą zadbać o prawidłową podaż niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, jeśli wzbogacą swoją dietę o:

  • oleje roślinne – to bardzo bogate źródło NNKT. Dlatego w kuchni warto mieć pod ręką olej rzepakowy, słonecznikowy, sezamowy, arachidowy czy z pestek winogron;
  • oliwa z oliwek – to również dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, dla którego łatwo znaleźć zastosowanie w kuchni;
  • orzechy – zawierają nie tylko NNKT ale także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz selen i cynk;
  • awokado – kalorii ma niewiele, ale jest bogaty w tłuszcze nienasycone, witaminę E i składniki mineralne;
  • nasiona i pestki – pestki słonecznika czy dyni, pszenne kiełki, siemię lniane.

Najprostszym sposobem na zwiększenie podaży nienasyconych kwasów tłuszczowych w jadłospisie jest zamiana tłuszczów zwierzęcych na tłuszcze i oleje roślinne oraz wprowadzenie na stałe potraw z morskich ryb.

Można również skorzystać z uzupełnienia diety przy pomocy suplementu. Możesz to zrobić wybierając jeden z tranów Mollers. Każdy z nich zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega -3 oraz kompleks witamin, które mogą wspomóc pracę serca, koncentrację lub odporność. 

Bibliografia:

  1. MATERAC, Ewa, MARCZYŃSKI, Zbigniew, et BODEK, Kazimiera Henryka. Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromat Chem Toksykol, 2013, vol. 46, no 2, p. 225-233.
  2.  ŻBIKOWSKA, A. Tłuszcz może być zdrowy. Ryby jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przegląd Gastronomiczny, 2011, vol. 65, no 07-08.
  3. ACHREMOWICZ, Konrad et SZARY-SWORST, Katarzyna. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2005, vol. 12, no 3.

 

Artykuł sponsorowany

0 komentarzy

Dodaj komentarz