Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do wielu schorzeń ogólnoustrojowych i układowych – najbardziej narażony jest zwłaszcza układ sercowo-naczyniowy. Dlatego podwyższone stężenie zarówno cholesterolu całkowitego jak i cholesterolu LDL powinno być sygnałem alarmującym i skłonić do odpowiedniej reakcji.

Jakie są domowe sposoby na skuteczne obniżenie poziomu cholesterolu we krwi?

Dlaczego wysoki cholesterol jest szkodliwy?

Wysoki wskaźnik stężenie cholesterolu we krwi może świadczyć o hiperlipidemii, która jest poważnym zaburzeniem gospodarki tłuszczowej organizmu. Blaszki cholesterolowe odkładając się na ścianach tętnic, zmniejszą jej drożność, powoduje to wzrost ciśnienia tętniczego krwi i zmusza serce do wytężonej pracy. Dodatkowo, jeśli taka blaszka oderwie się, wraz z krwią może zostać przetransportowana do mniejszych naczyń i zablokować ich światło, prowadząc do zatoru lub udaru.

Dlatego właśnie nawet niewielkie odchylenia od normy powinny skłonić pacjenta do wprowadzenia zmian, mających na celu obniżenie poziomu cholesterolu.

Jak obniżyć poziom cholesterolu domowymi sposobami?

Najprostszym sposobem na to, aby stężenie cholesterolu wróciło do normy, jest zmiana diety i trybu życia. Ograniczenie tłustych smażonych potraw, wybór zdrowych tłuszczów zawierających sterole roślinne (np. margaryny zamiast masła) oraz unikanie fast foodów i wysoko przetworzonej żywności, bogatych w szkodliwe tłuszcze trans to dobry początek zmian. Jeśli do tego dojdzie regularna aktywność fizyczna, można liczyć na sporą poprawę.

Warto zwrócić uwagę również na zioła, które pomagają utrzymać prawidłową gospodarkę lipidową. Ten sposób babci na obniżenie cholesterolu może być skuteczną pomocą w zapobieżeniu wysokiemu stężeniu cholesterolu. Jakie zioła warto zastosować?

  • głóg – zawiera mnóstwo flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających. Wpływają one na rozszerzanie naczyń krwionośnych, wspierając utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, ale działają również regulująco na poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów;
  • wiesiołek – olej z wiesiołka zawiera sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które osłaniają serce oraz wpływają na obniżenie stężenia trójglicerydów i cholesterolu LDL;
  • czosnek – regularne spożywanie czosnku obniża syntezę cholesterolu LDL, co skutecznie zmniejsza jego stężenie we krwi, a zawarte w nim związki siarki nie tylko odpowiadają za intensywny smak i zapach, ale wykazują także działanie regulacyjne na śródbłonek naczyniowy, wspierając utrzymywanie prawidłowego ciśnienia tętniczego;
  • dzika róża – witamina C, która znajduje się w owocach dzikiej róży, dzięki swojemu działaniu przeciwutleniającemu ogranicza powstawanie utlenionych cząsteczek LDL, których nadmiar znacznie przyczynia się do powstawania miażdżycy.

Gdy domowe sposoby okażą się niewystarczające, należy udać się do specjalisty, który określi problem i zaleci farmakoterapię wspomagającą, dla przywrócenia prawidłowego poziomu cholesterolu.

Bibliografia:

  1. ARENT-PIOTROWSKA, Katarzyna. Hipercholesterolemia–zmora dzisiejszych czasów. Co zrobić, by zapobiec jej konsekwencjom w świetle aktualnych zaleceń kardiologicznych. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2018, vol. 99, no 2, p. 108-113.
  2. M. Schoeneck, D. Iggman, The effects of foods on LDL cholesterol levels: A systematic review of the accumulated evidence from systematic reviews and meta-analyses of randomized controlled trials, doi: 10.1016/j.numecd.2020.12.032,
  3. S. Hasani-Ranjbar i inni, The efficacy and safety of herbal medicines used in the treatment of hyperlipidemia; a systematic review, doi: 10.2174/138161210793176464

 

Artykuł sponsorowany

0 komentarzy

Dodaj komentarz